Lär dig knepen på Instagram

The top of the top. Hur skulle det kännas att varje dag nå ut till miljontals människor? Genom att kommunicera ut bilder från din vardag, ditt jobb eller intresse, kanske tillsammans med dina känslor och tankar inom ämnet. Instagram ökar fortfarande stort i antal användare och har för närvarande runt 300 miljoner aktiva användare världen över.

I veckans artikel ska vi ta en titt på eliten. Hur gör de egentligen och vad uppnår de? Nedan listas de för närvarande största svenska kontona på Instagram. (Då dessa siffror ändras lavinartat snabbt är det bästa att klicka sig vidare på länkarna, för att se exakt antal följare.)

Learn how to master Instagram, girl in front of lake

Sveriges största Instagram-konton:

  1. Pewdiepie Felix Kjellberg (youtubestjärna) – 3 200 000 följare

  2. Tattoos_of_Instagram Kevin Bergendahl (företagare) – 2 000 000 följare

  3. Zlatan_Ibrahimovic (fotbollsspelare) – 1 700 000 följare

  4. Avicii Tim Bergling (artist) – 1 200 000 följare

  5. Yoga_Gril Rachel Bråthen (yogainstruktör) – 1 100 000 följare

Vad säger oss då detta? Jo att det går ganska bra för Sverige där ute i världen (om det nu är ett mått på framgång?) Det intressanta med kontona ovan är spridningen av konto-typer, men framförallt tycker jag att plats nummer 1,2 & 5 väcker extra intresse. Dessa tillhör nämligen inga, ur folkmun, världskändisar. Zlatan och Avicii är två stora namn, som inte borde ha så stora problem att attrahera followers. Det intressanta med dem är istället varför det är just de två som toppar listan, för trotts deras storhet finns det även andra namn i Sverige som borde kunnat vara med i toppen.

Felix, Kevin och Rachel är dock tre ytterst ordinära människor (kanske lite sanning med modifikation) som utan officiell framgång blivit riktigt stora på Instagram. Den riktiga tungviktaren i sammanhanget är Pewdiepie, en doldis-kändis som verkligen blivit superstjärna på Youtube. För gemene man, som inte har ett intresse inom datorvärlden, kan förklaras att Felix Kjellberg är datorspelskommentator, med en Youtube-kanal som idag har den otroliga summan av 32,6 miljoner följare. Det kan ställas i förhållande till Rihannas egna kanal, som endast har 340 000 followers och Justin Biebers 1,6 miljoner followers.

Pwediepie har alltså inte blivit stor genom Instagram, men är trotts det klart störst i Sverige, vilket gör hans konto intressant att studera för att söka framgångsfaktorer. Kan ni hitta några? Dela i så fall gärna med er av dem nedan. Min analys är att hans Instagram funderar som en behind-the-scenes funktion, samt att bilderna fokuserar på humor och känslor.

Kevin Bergendahl, geniet bakom Tattooes of Instagram, är dock en helt okänd människa, som redan under sin gymnasietid skapade det konto som idag är näst störst i Sverige. Då ägarna till övriga konton i denna lista utger sig för att inte ha en uttänkt, beräknande strategi för att öka i storlek, kan man konstatera att detta konto snarare bygger på detta. Tattoos of Instagram är ett intressekonto, som rider på en stor trend: Tatueringar. Det är svårt att undgå tatueringarnas populäritet och att starta ett konto av detta slag är därmed att rida på vågen. MYCKET SMART. (Tydligen är Sverige ett av de länder i världen där tatueringar är populärast och mest socialt accepterade!) Det är dessutom ett ”shout out” konto till vilket man får mejla bilder som man önskar ska bli publicerade. Det vill säga; har du en snygg tatuering kan du skicka en bild av denna, om du har tur, få den publicerad och på så sätt stor exponering. Mycket attraktivt för tatuerare som vill få exponering och ”reklamplats”.

Slutligen har vi även Rachel Bråthen The Yoga_Girl som uppnår fantastiska resultat med sina dagligt återkommande yoga bilder. Detta konto är extra intressant på det sätt att det verken rör sig om kändisskap eller shout outs. ALLA bilder i detta flöde är på Rachel själv (med undantag av hennes man och hund (den senare har även ett eget konto som uppnår 78 000 followers…!)) där hon oftast utför någon form av yogapose, kombinerat med en längre eller kortare spirituellt text. Om livet eller henne själv. Något som bidrar till otroligt mycket kommentarer och likes.

Så vad kan vi då dra för slutsatser av detta?

  1. Är du på något sätt känd, har du en klar fördel.
  2. I övrigt gäller det att hitta innehåll som engagerar.

De slutsatser jag drar av kontona ovan är; Pewdiepie använde sig av humor och känslor när han skapar sina Youtube-videos, något som avspeglar sig även i Instagramflödet och min åsikt är att det är del i hans framgång. Tattoos of Instagram använder sig av kraften i mode/populära fenomen. Tatuerings-konst har blivit lite av en kultur och att förstå behovet och fylla det är ett viktigt strategidrag. Att lära sig av denna man är också kraften av att engagera andra, Tattoos of Instagram är ett win-win(-win) koncept där följaren får riktigt snygg inspiration, Kevin får hjälp med innehållet genom att folk mejlar honom material, med vilket han sedan bidrar till reklam för andras konton. Allt detta leder slutligen till att Kevin kunnat starta ett eget klädmärke, vilket får finfin exponering via det konto han skapat. MÄRK VÄL att han dock inte använder Tattoo kontot för marknadsföring (mixa inte dina budskap!) utan startat ett eget för klädkollektionen. Anledningen till detta kontos framgång skulle jag också säga står i direkt relation med att bilderna som väljs ut och publiceras grundar sig i ett strikt kvalitetstänk.

Slutligen har vi också Yoga Girl, som förstår vikten av vackra bilder, det bildsköna i naturen och att agera genuint. Det är svårt att sätta fingret på exakt VAD som gör att Yoga Girl känns så äkta, men på något sätt känns det som att allt hon skriver kommer rakt från hjärtat. Yoga Girl använder sig även av bildtexten på ett annorlunda sätt och skriver i mellanåt massiva texter. Något som borde vara för ”långt” för att orka hålla kvar läsaren, men som istället genererar stora mängder kommentarer och engagemang.

Vad tar du med dig för tips från denna artikel? Kommentera nedan, kanske har du dessutom något du vill dela med dig av?

Ever Yours
Miss Malin

Intresserad av att få fler followers än Rihanna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *