8 sätt att lyckas med din marknadsföring i social media:

Det handlar om innehåll, att ha en strategi och planera. Ni har hört det förr och läst det i mer utvecklad form i tidigare inlägg. Så här i juletid är ju dock tid en stor bristvara och jag tänkte därför såhär i slutet av året sätta ihop den ultimata checklistan för framgång i social media.

Läs, efterfölj och ni skall göra framsteg inom kort. Implementera inte allt på en gång, men lägg in något element. Tanken med listan är även att få igång era tankar inför nästa år. Hur ska er strategi se ut då?

Avsätt en dag eller två när julstressen lagt sig, bokföringen är inne och de sista kunderna checkat ut för året, till att planera 2015. Det kommer vara den bästa investeringen ni kan ge er själva. Så tillåt det att ta lite tid.

Hur du gör för att lyckas med marknadsföring i  social media

Men nu till alla stressade jul-själar, här är listan ni behöver för att nå ut bättre i social media:
(Listan är rankad i snabbhets-ordning, alltså är de första tipsen lättast att implementera och ju längre ner ni kommer, desto längre tid tar dem. Troligt är att ni kan behöva lägga in dessa punkter på ovan nämnda planeringsdag)

Snabbguide i social media:

  1. GLÄDJE, ENGAGEMANG: Var positiv i alla inlägg och försök hitta en vinkel som engagerar. Uppdatera om sådant som engagerar dig, det kommer smitta av sig och få dina följare att vilja blir mer engagerade de också.
  2. HUMOR: Oavsett kanal kan man tydligt se att de som använder sig av humor i sin uppdatering når ut på ett helt annat sätt än de som inte gör. Kanske handlar det i grunden om att inte ta sig själv på för stort allvar? I vilket fall kommer allt blir mycket roligare, så jobba med denna punkt efter bästa förmåga!
  3. SHOUT-OUT:S: Hur kan du engagera dina följare genom gemensamt innehåll? Hur kan du få dina följare att skapa innehåll åt dig? Kanske kan du uppmana dem om att skicka in sina inspirationsbilder, bilder på när de använder en produkt eller liknande, som du i sin tur sedan kan posta och ge dem bild-cred för, så att de blir exponerade för din publik.
  4. FÖREBILDER: Du vet väl hur dina konkurrenter jobbar? Inte? Då bör du genast kolla upp saken och se vad de, samt andra stora konton inom olika branscher gör. Vad är din analys, vad får dem att vara populära? Är det någon du skulle kunna dra nytta av och använda i din marknadsföring på något sätt? Kopiera INTE, det kommer inte löna sig, men att inspireras är alltid bra!
  5. PLANERING – STRUKTUR: Här har vi lite av grundstenen och kanske snarare något som bör läggas fokus på inför nästa år. Utan en bra plan kommer du inte uppnå stora resultat, gör du det ändå handlar det om tur och den kan lätt vända. Avsätt därför tid till att skapa en ordentlig strategi.
  6. UPPDATERINGSKALENDER: Helt suverän stress-förminskande åtgärd. Skapa en kalender för hela nästa år, dedikerad endast till ditt agerande på social media. Planera sedan tre månader i förväg, vad som ska skrivas och när. Det kommer ge dig så mycket mer lugn i vardagen!
  7. SMART: Hur SMARTA är dina mål? Se till att vara specifik i formuleringen av din strategi och plan inför nästa år. Det kommer du ha stor nytta av. Att sätta upp mål enligt modellen SMART handlar framförallt om att skapa mål som är mätbara, för att på ett effektivt sätt kunna stämma av om du faktiskt uppnått det du önskade.
  8. GRUNDSTRATEGI: Grundstenen i allt varumärkesbyggande i social media. Hur vill du nå ut? Till vem och varför? Att inte ha en grundstrategi är som att trampa vatten i stället för att simma. Du håller dig ovanför ytan, men du kommer ingen vart och blir mest bara utmattad. Avsätt planeringstid till detta!

Det var i korthet vad som behövs för att lyckas med marknadsföringen i social media. Jag har försökt hålla detta inlägg så kort som möjligt, men självklart finns det mycket mer att säga om alla delarna. Vill du läsa mer kan du bläddra tillbaka i arkivet för att hitta mer om ämnena i tidigare artiklar, men framförallt fortsätta kika in här en gång i veckan även nästa år, då mer utförligt material kommer fortsätta dyka upp varje vecka.

Stort lycka till! Rock on sista veckorna (dagarna!) fram till jul.

Ever Yours,
Miss Malin

Checklistan för att lyckas i Social Media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *